PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUH. STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

MÜKELLEF BİLGİ PANOSU

Mükelleflerin dikkat etmeleri gereken hususlar

 

Mali Açıdan Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;

* İşyeri kira ödemeleri tutarı ne olursa olsun bankadan yapılmalıdır.

* Mal veya hizmet satışı yapıldığı halde yazarkasa fişi, fatura vb. belgelerin düzenlememenin tespit edilmesi halinde, tarafınıza Özel Usulsüzlük Cezası kesilecektir.

* İşletmenize ait kredi kartı ile sadece işletmenize ait işlemlerde kullanılmalıdır.

* Satış yapılan her gün yazar kasadan günlük z raporu ve ayın son günü ise aylık z raporu alınmalıdır.

 * Sattığınız malın işyerinizden başka bir yere sevkinde (mal kargo ile gönderilse dahi) muhakkak sevk irsaliyesi düzenlemek zorundasınız. Ancak malı işyerinden teslim ediyor iseniz faturada bunu belirtmek koşulu ile sevk irsaliyesi düzenlemek zorunda değilsiniz.

 Önemli Not : Sevk irsaliyesi düzenlendikten sonra 7 gün içerisinde faturası kesilmelidir .Ayrıca irsaliyeli fatura kullanmanız halinde sevk irsaliyesi düzenlenmesine gerek yoktur.

* Geç gelme olasılığı olan faturalarınız varsa önceden muhasebecinizi uyarmalı ve ilgili dönem içerisinde muhakkak ulaştırılmalıdır. Aksi takdirde alış ve satış bilgilerinin beyan edildiği Ba Bs formlarının, faturanın geç gelmesi veya hiç gelmemesinden dolayı yanlış bildirilmesi sebebiyle doğabilecek cezai sorumluluğun size ait olduğunu unutmayınız

* Bir takvim ayı içerisinde KDV hariç toplam 7.000,00 (YEDİBİN) TL ve üzerindeki alış ve satış faturalarınızın tahsilatlarını/ödemelerini mutlaka Çek, Banka Transferi ve posta çeki ile yapmalısınız.

* Firmanız bir sermaye şirketi ise şirketinizin kredi kartını kesinlikle şahsi harcamalarınız için kullanmamalı , şirket banka hesabından şahsi ödeme ve tahsilatlarınızı yapmamalı, firmanıza ait çekleri özel işlerinizde kullanmamalısınız. Aksi halde kurumlar vergisi kanunu gereğince cezai yaptırım ile karşı karşıya kalabilirsiniz .

* Şirketiniz ile yakın akrabalarınız veya grup şirketleri vb diğer şekillerde yakın olabilecek kişi ve kurumlar ile ticaret yapılırken muhakkak diğer müşterilere uygulanan veya genel piyasada uygulanan emsal ücretin uygulanması gerekmektedir.

*. Şirketinize ait kredi kartlarının şahsi harcamalarda kullanılmaması gerekmektedir. Ayrıca, şirket banka hesabından şahsi ödeme ve tahsilatlar yapılmamalı, firmanıza ait çeklerin özel şahsi işlemlerde kullanılmaması gerekmektedir.

* Vergi Dairesi veya SGK’dan gelen resmi yazıları ve bildirim zarflarını üzerlerine size geldiği tarihi yazarak anında muhasebeye bildirmelisiniz.

* İşyerinizde Vergi Levhanızı bulundurmanız gerektiğini, yazar kasa kullanıyorsanız Yazarkasa Levhanızı mutlaka görünür bir yere asmayı unutmayınız

* İptal olan faturaların iptal nedenleri fatura üzerine yazılmalı ve tüm suretleri ile birlikte saklanmalıdır.

* Teslimin yapıldığını veya faturanızın geçerliliğini ispatlamak için evrakınızın üzerine alıcıya “Tam ve Eksiksiz Teslim Aldım” şeklinde not yazdırıp müşterinin kendisine veya vekiline imzalatınız. Alacağınızla ilgili ihtilaf halinde bu konuya dikkat edilmektedir.

* Sahte belge iddiası ile karşılaşmamak için fatura ödemelerinizi banka havalesi veya çek ile ödeme yolunu tercih etmelisiniz.

* İş yeri adresiniz veya faaliyet konularınızı değiştirmeden önce muhasebecinize danışarak gerekli bilgileri kendisinden öğreniniz. Ayrıca muhasebecinizle sık sık iletişim halinde olunuz.

SGK ve İş Kanununa Göre Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;

* Sigortalı çalışanınız varsa her ay muhasebeden gelen Sigortalı Hizmet Listesini mutlaka işyerinde bulundurunuz.

* Aylık Bordrolarınızı, işe giriş bildirgelerini ve işten çıkış bildirgelerini çalışanlarınıza imzalatmayı unutmayınız .

* 10 kişi ve üzeri çalışan işyerlerinde işçilerin ücret ödemeleri bankadan üzerinden yapılacağını,

* İşçilerinizin işe giriş tarihlerini işçi işe başlamadan EN GEÇ 1 GÜN ÖNCE muhasebeye bildirmeyi,

* İşçilerin işten çıkışlarını aynı gün muhasebeye bildirmeyi,

* İşe aldığınız işçiler için personel özlük dosyası oluşturmayı unutmayınız. (dosyada bulunması gereken belgeler ikametgah, nüfus cüzdan fotokopisi, diploma örneği, adli sicil kaydı, vukuatlı nüfus cüzdan örneği, sağlık raporu ve 2 adet fotoğraf )

* İstifa eden işçilerden İSTİFA ve İBRA DİLEKÇESİ alınmalıdır.

* İşçiyi kusurlarından dolayı işten çıkarmadan önce kusur gerekçesi ne ise (işe geç gelme,işe gelmeme, mali suistimal, taciz v.b) durumu mutlaka tutanakla tespit edip çıkarılan işçiye ve şahitlere imzalatmayı ve böyle bir durumun mevcudiyeti halinde mutlaka Mali Müşavirinizle  irtibat kurmayı,

* Deneme süreli de olsa çalışanlarınızın sigortalarını yaptırınız.

 * Çalışanlarınızın asgari geçim indirimlerinin doğru hesaplanabilmesi için işçilere Aile Durum Bildirimi  formunu doldurmalı ve yıl içinde aile de durum değişikliğini de en kısa zamanda muhasebeye göndermeyi unutmayınız.

* İşçi işyerinden İşveren tarafından çıkartılmak istenirse hizmet süresine göre önceden işçiye bildirilecektir. Aksi halde ihbar tazminatı ödemek zorunda kalırsınız.

* İşçi işyerinde iş kazası geçirmesi halinde,  aynı gün muhasebenize bilgi veriniz.